måndag 14 december 2015

Labbrapport med kromatografi metoden

Syfte: Jag ska göra en kromatografi på 3 olika färgpennor en rosa, en grå och en röd. Jag ska ta reda på vad pennorna verkligen innehåller för färger.

Hypotes: Rosa = grön, gul   
               Röd = blå, lila
               Grå = orange

Martial:
Två bägare med lite vatten i.
Filtrerpappers remsor.
Tejp.
3 pennor.
Två pennor för att tejpa fast remsorna med.

Metod:
Klippte tre remsor av filtrerpapper.
Ritade  en prick på remsorna. 
Fyllde två bägare med vatten.
Tejpade fast remsorna på en annan penna.
Sänkte ned de i vattnet.


Resultat: 


Rosa blev rosa.
Grå blev gul,lila och blå.
Röd blev röd, rosa.










Slutslats:
a)Rosa blev rosa.
Grå blev gul,lila och blå.
Röd blev röd, rosa.

Filtrerpappret suger upp vatten som passerar färgpricken. Då dras molekylerna i färgen med. De minsta molekylerna åker längst, de största åker kortast.

b)Hypotes stämde inte.


c) Jag skulle tagit några andra färger som inte är så lika varandra som röd och rosa.

torsdag 10 december 2015

Vad är kemi?

Minns du

1.Kemiska ämnen som finns i naturen är tex kväve syre och i havet och i jordskorpan finns en  mängd med olika ämnen bland annat vatten och olika salter.

2.a)En tennsoldat är av metallen tenn, och på utseendet är den blank. Den är också hård och kall.
b)Soldaten har formas av varmt tenn som smällts. Sen häller man det smälta tennet i en form och sedan stelnar den till en som tennsoldat.
3.Socker kan förändras om man tex smälter det och då blir sockret flytande och sockret ändrar färg till brunt. Sockret kan också lösa sig i vattnen. 
4.Saker som inte får hällas ut i vasken är kemikalier, metaller, tändstickor, papper och lösningar mm.  
5. Farosymbolen för explosiv 2015 ser ut som en bomb som exploderas och det flyger bitar och smuts, i en sne ställd kvadrat.
6.Rena ämnen kan vara syrgas det består av bara syreatomer och det är ett grundämne och det är et rent ämne.
en blandning kan tex bergarten granit, som är en heterogen blandning, och består till största del av fältspat, kvarts och glimmer.
guld är ett rent ämne.
Destillerat vatten är ett rent ämne medan kranvatten är en blandning.
Koppar är en blandning. koksalt är en blandning.


7. Dekantering är när slammet i tex ett akvarium sjunkit till botten kan man försiktigt hälla över vattnet till ett annat kärl
Destillation är när man kan rena tex saltvatten genom att koka det och sedan kyla ångan. Saltet blir kvar i kolven.
kromatrografi är ett sätt att som man kan skilja ett färgat ämnet i en lösning, är papperskromatografi.
Man utnyttjar att ämnet i lösningen sugs uppåt olika snabbt på ett filtrerpapper, resultatet blir färgänder som går olika högt upp på pappersremsan.

8. a)För att rena saltvatten använder jag destillation genom att koka upp det och kyla ner ångan får man kvar saltet i kolven och vattnet blir rent från saltet.
b) jag skulle använda filtering. de använder man till fasta ämnen, med hjälp av filtrerpapper och en tratt
c)Kromatografi använder jag för att skilja färjade ämnen i en lösning.
9. Den kemiska namnet på vanligt salt heter Natriumklorid.
10. En typiskt Egenskap för koksalt är att den kan lösas i vatten,  att det smakar salt och det är vitt.

Förstår du? 


1.Vissa ämnen kan förändras men inte försvinna, t.ex.
om man gör isglass hemma genom att hälla juice i en form och sätta in i frysen. Ämnena i isglassen förändrades men inget ämne försvann. För det är lika mycket juice efter infrysningen som före.

2.Först ska man sätta sig noga i problemet. Sen ska man utgå från det man redan vet och gissar rimligt vad man tror ska hända. De är en hypotes. Sen gör man en undersökning, t ex ett experiment, för se om hypotesen stämmer. Sen kan de vara bra om man antecknar sina resultat och de kan vara syn, lukt, hörsel och känsla. Sen drar man en slutsats. Ibland ger resultatet upphov till nya problem som kräver nya undersökningar.




3. Det är viktigt att man har regler för avfall i laborationer för annars kan man slänga kemikalier i vasken och det kan vara farligt och det kan leda till en kemiskareaktioner i vattnet med andra ämnen.

4. Tex man dekanterar bort vattnet från pastan så det bara blir pasta inte vattenpasta.
 Man filtrear när man gör vin så de inte kommer bitar från vindruvorna i vinet.
och man brukar destillera sprit.

5.Ett rent ämne är ett ämne som bara består av en sorts atomer.


6. kemi är kunskapen om hur allt fungerar medan ett recept är något man följer när man bakar och då följer man inte processen som man gör i kemi.

fredag 4 december 2015

Vem är Filtertjuven?

Syfte: Någon har stulit Susannes kära filtpapper och dessutom lämnat ett spår efter sig. I nu läget finns sex misstänkta personer vi ska hitta den skyldige!!

hypotes:Jag tror att kattis.

Material: De misstänktas pennor. Filtrerpapper, Två bägare, Tejp, Blyertspennor och Vatten.


Metod: man klipper 6 remsor av filtrerpapper 1,5cm breda cm långa. vi ritar en prick med varje penna på filtrerpappret. Sen tejpar man fast remsorna med prickarna på en penna sätter man blyertspennan på bägaren så pappret nuddar vattnet men pricken får inte nudda. Metoden heter kromatografi.

Resultat:Tjuven är Charlotte. Charlotte är skyldig.














Slutsats: Filtrerpappret suger upp vatten som passerar färgpricken. Då dras molekylerna i färgen med. De minsta molekylerna åker längst. En Färg var inte vattenlöslig med den hände inget.


måndag 30 november 2015

Filtrering

Filtrering är en reningsmetod där man kan ha ett filter i en tratt och filtrets små porer renar det är som en sil fast mycket bättre men långsammare. Filtrering används i naturen tex när vatten filtreras genom marken och när man ska rena vattnet från smuts.Vi använde också en muff och en stativ för att hålla upp tratten med filtret i där vi renade vatten från sand.

Dekantering

Vi tog 200ml med vatten i en bägare och en sked med sand i bägaren. Vi rörde om så sanden och vatten blandades. Sanden sjönk till botten, så vattnet och sanden delade sig och sedan hällde vi vattnet till en annan bägare så det blev bara vatten i den bägaren. Metoden är  för att skilja ämnen åt. Deklarering används vid vin tillvärkling och när man gör oboy.

torsdag 26 november 2015

Kemi i en brustablett

Syfte: Man ska ta reda på hur snabbt en brustablett löser sig i vatten, och i kolsyrat vatten och vilken av tabletterna löser sig snabbast i de olika glasen.
Hypotes: Jag tror att den löser sig snabbare i kolsyrat för att det är mer rörelse i kolsyrat vatten.

Materiel: Ett glas med ramlösa, ett glas med kranvatten, 2 brustabletter och ett tidtagarur.

resultat; vanligt vatten. 25,06  kolsyrat vatten 31,17 

metod: Vi stoppade  tabletterna i glasen och tog tid på hur lång tid det tog att lösa upp tabletterna.

Slutsats: Tabletterna löste sig söligare i kolsyrat vatten för att i blandningen i glaset var för mättad för att i det kolsyrade vattnet fanns det redan kolsyra.

onsdag 11 november 2015

Sägner

 En sägen är en liknande saga, men en sägen är kortare. Precis som en i saga finns det troll, jättar och andra mystiska varelser och underliga saker kan hända i en sägen. En del sägner förklarar hur man ska bära sig åt för att klara sig när man bemöter tomtar eller troll skogsrået  eller näcken.

 Väsen som människor trodda på förr var jättar, troll, tomtar, näcken, häxor, älvor, och skogsrået.

 Det var en gång två jättar som skulle rensa saker och smuts ut ur sitt hus. En dag sa den ena jätten, var ska vi stoppa allt skräp. Den andra jätten sa, att de kan sprida ut det i naturen så någon annan kan få nytta av de saker vi inte behöver. Så de två jättarna började genast att placera ut sakerna som det ej behövde. De lade en säng under en stor tall. De lade en stenpall på en närkeslätt. Det var så det stora stenblocket kom dit.

 Månen syns ibland på dagen för att varje lördag samlas alla älvor för att dra ner månen så att älvorna kan ha dans i månskenet på lördags morgonen. Älvorna drar ner månen så de får dansa i månskenet. Älvorna kan ej dansa utan månskenet.

Det regnar aldrig när man har paraply för att alla paraplyn har en solstrålning, som stålar upp till regnmolnet och stålen bränner igenom molnet så det inte kan regna ner på paraplyet. Det var  solhäxan som hade förtrollat alla paraplyer.

Det är aldrig upptaget när man ringer fel. När man ringer förs alla samtal till jätten Leo, Leo för vidare samtal. Om man råkar ringa fel så registrerar Leo de namn som man aldrig har ringt innan,  så det kommer två signaler till den personen som man ringer till första gången och då svarar man alltid, om inte så kommer den onda trollet och hälsar på.

måndag 9 november 2015

Matteläxa


jästceller

jästcellerna ser ut som små bubblor med svart kant.
Cellerna rör sig och åker omkring och dom kan också sitta ihop med andra jäst celler.

onsdag 4 november 2015

Saga


Det var en gång en liten och mycket vacker prinsessa som hette Esmeralda, hon hade ätit sig fet och lät byborna svälta. En dag kom en gammal gumma med kvast och en svart katt, hon sa att hon hade blivit skickad från Blåkulla för att lära prinsessan en läxa.

Prinsessan bjöd in gumman och de satt sig vid bordet och pratade om mat och svält. Men efter en stund kom gumman närmade och prinsessan kollade på den fula gumman och sa du har en stor ful vårta på näsan. Gumman blev genast sur och började jaga den stackars lilla prinssessan med kvasten och gav prinsessan en förbannelse så hon skulle få en stor vårta som gumman hade på näsan. Om hon inte delade med sig mat och rikedomar till byborna.
Prinsessan började genast dela ut alla sina rikedomar som hon hade för hon ville verkligen inte ha en stor vårta på näsan,
gumman från Blåkulla tog bort förbannelsen och sa att hon var en häxa som skulle ställa allt tillrätta. Häxan försvann sittande på sin kvast med den svarta katten i månskenet.
Alla barn i byn blev kompisar med prinsessan och de levde lyckliga i alla sina dagar.

fredag 23 oktober 2015

Svampar

1. Svamparna gör nytta genom att nedbryta alla löv på hösten och så är det mat för djur och människor och att svampen kan ge näring till olika växter.
Svamparna kan ge skada för ett djur kan äta en giftig svamp och dö och att man kan få svamp i huden som kan ge sjukdomar.

3. a) den delen vi plockar är fruktkroppen. b) fruktkroppen uppgift är att se till att svampen  sprider sporer.

4. Sporerna förs bort från fruktkroppen med vinden. När det faller till marken växer det ut svamptrådar ombildar mycel. Från mycelet växer det sedan ut nya fruktkroppar när det är lagom varmt och fuktigt.

5. Jästen gör nytta i en deg för när man bakar blåser gasen upp degen, och brödet jäser.

6. våra viktigaste skogsträd Gran och tall, angrips av flera olika svamparter som tar näring från träden. Rötsvampar angriper granar där barken är skadad, Rötsvampen angriper och bryter ner trä och det är därför man aldrig ska bryta av en gren närmare än 10 cm från stammen! 
Rottickan är svampen angriper och orsakar rotröta på gärna skadade granrötter i framför allt granskogar.

7. Vanlig kantareller är en av matsvamparna den andra är karljohan är bra svampar att känna igen när man plockar dom så man inte tar en giftig en och så är dom goda att äta.

8. Flugsvamp är en av dom giftiga och den andra är Spindelskivlingar för att dom flesta giftiga svampar har skivlingar under och dom flesta mat svampar är rörsvampar.Giften av en flugsvamp kan påverka genom att svampgift tas upp i blodet och påverkar hjärnan och nervsystemet. Man blir yr, får huvudvärk och ser och hör annorlunda.

9. En svamp som en snigel har ätit på är inte ätlig av en människa. Gifterna är inte bra för människor, för dom är angripna av insekter och larver, men för vissa sniglar påverkars inte av gifterna i svamparna.

10. svampar kan också göra nytta för andra genom att samarbeta med växternas rötter. Svamptrådarna som lever i och utanpå växternas minsta rötter. Det kallas för mykorrhiza och ska bilan de ut som vitt ludd. 

11. svampar kan skaffa näring genom hjälp av av klorofyll.Men eftersom svamparna saknar klorofyll måste dom få näring på ett annat sätt. Det finns tre olika sätt för svampar att få näring första är att svamparna kan bryta ner dött material. Anda sättet att få näring på är att samarbeta med andra växter och leva på varan. och den tredje är med hjälp av klorofyll.

 12. Lavar kan dela upp sig efter utseende i 3 grupper.
fösta gruppen är skorplav och det är den lav som sitter hårt fast på stenar.
andra gruppen är bladlav och det är den lav som sticker upp från marken och går och peta loss lätt.
tredje gruppen är busklav och det är den lav som växer som en buske på en gren.





Förstår du?

1. Svampar hör inte till växtriket för att svampar inte har klorofyll , det gröna färgämnet som växterna har.

2. Den största delen av svamparna syns inte för svampen är i marken och det kallas för mycel och det ser ut som vita trådar och det är det den större delen av svampen är. Sen är det fruktkroppen som syns som bara är en liten del.

3. Första giften är den som irriterar magen och tarmar så att man blir illamående och kräks.
andra giften är den som påverkar hjärnan och nervsystemet och gör så man får huvudvärk och ser och hör anurlunda.
tredje giften går på lever och njurar långsamt och sen kommer skadan efter någon dag. 

4. Svamparnas uppgift är att svamparna är nedbrytare i naturen.

5. Svamptrådarna lever i och utanpå växternas minsta rötter. svampen och växten samarbetar och dom mår mycket bättre av det, ingen mår sämre.

6. Degen gäser inte för efter gräddningen för att alla svampcellerna dör.

7. Många svamparter har speciella krav på miljö och störs därför lätt av förändringar. Kantarellstället  kan försvinna när makerna förändras av skogsbruk.


8. Där det växer mycket lavar är det ren luft men lavarna trivs inte i stor städer och fabriksområden. kartor över lavar ger en bild av luftföroreningarna i en tätort, desto mer lavar desto mer ren luft.

måndag 12 oktober 2015

Bägarlavar

Bägarlavar växer på jord, gammal/rutten ved,och laven gillar också att växa mellan andra mossor, den trivs torra skogar, på klippor, gamla stubbar och längst ner på trädstammarna och det är där dom flesta lavar växer som bäst  i norden.
Bägarlavar ser olika ut fast oftast är dom gråa med liten ton av grön och har små trattar eller små skålar på ett skaft som är ca 2-5 cm.
Lavarna sprider sig med sporer och fragment av laven som förs bort med regnvattnet.
Bägarlavarna till hör ett ett stort släkte som heter Cladonia. Det finns ca 250
sorter av bägarlavar i världen och några av dom är brunbägarlav,trattlav och stubblav.
Laven består av en svamp och en alg och cyanobakterien. Svampen suger upp vatten till bägarlaven som hjälper bägarlaven att klara ett liv i torka, Svampen suger upp vatten från naturen och vattnet behöver också algen och cyanobakterien för att göra näring till laven.


måndag 5 oktober 2015

Väggmossa

Väggmossa är en av dom vanligaste mossorna i Sverige.
Den trivs att växa i både skog och öppen terräng.
Varje skott liknas med en dålig vuxen Gran.
skottstammen är rödfärgad som skiljer arten mot liknande arter.och bladen är gulgröna.
väggmossa är en av det arter som användes förr för att täta mellan stockarna på husväggarna det är där arten har fått sitt namn av.
längden på skotten är 5-10 cm.
väggmossan växer vilt spritt över norra halvklotet.
mossan förökar sig med hjälp av sporer och mossan har små smala strån och högst upp i stråna finns små kapslar med sporer i.




fredag 2 oktober 2015

Blåbär

Blåbärsbuksen kan bli ca 30 år.
Blåbärsriset täcker 17% av Sverige yta.
Blåbär är det populäraste bäret i Sverige, på delad plats med lingon och hallon.
Blåbär är det nyttigaste bäret i Sverige. bäret inne håller c-vitamin och k-vitamin.
På hösten plockas bären och äts och man brukar också koka sylt av bären.

utseende: Bären är mörkblå på utsidan och inuti lila/röda och riset är grönt med tunna äggformade blad och riset är ca 15-30 cm högt.
växtplast: Bären växer som bäst i norden i skogen, men dom växer i hela Europa  och lite i Asien.
förökning: blåbären förökar sig med hjälp av frön som finns i blåbären. Om en björn äter bären på ett ställe sen går björnen vidare till ett annat ställe och gör sina behov och sen börjar blåbären växa där senare.

måndag 28 september 2015

Fotosyntesen

1. Fotosyntesen sker i bladen på växten.
2. För att fotosyntesen ska fungera behövs koldioxid(CO2),vatten(H2O) och solenergi och av det får man socker och syre.
3. Vid fotosyntesen bildas socker och syre.
4. Klyvöppningarna tar in koldioxid genom små hål i bladen. Syret som växten bildar åker ut genom klyvöppningarna.
5. Varje blad består av tusentals celler som ser gröna ut därför det innehåller många gröna klorofyllkorn. Färgämnet klorofyll,som finns i kornen,fångar in energi från solljuset. Klorofyllkornen använde sedan energin, när de sätter samman koldioxid och vatten till socker.
6. Sockret använder växten till mat och lite syre men inte mycket.
7. Växterna använder närsalterna till att tillverka vitaminer och proteiner.


1. Växterna på jorden är väldigt viktiga för alla djur och människor.Det är den ända organism som med hjälp av solljus kan tillverka energirikt socker av vatten och koldioxid i luften. Det bildade sockret ger energi till inte bara växterna själva utan även andra organismer.Växterna är också de enda som under lång tid lämnat och fortfarande lämnar syre till luften.
De förbrukar visserligen själva syre i alla sina levande celler precis som våra celler gör.Men i dagsljus tillverkar växterna mer syre än vad dom behöver, och överskottet strömmar ut genom klyvöppningarna.

onsdag 23 september 2015

Bakterier och Arkeér

minns du?

  1. Bakterier har funnits på jorden i ca 3 miljarder år.
  2. En bakterie kan föröka sig snabbt genom delning. Den delar sig två-tre gånger i timmen. på 12 timmar kan det bli 68 miljarder bakterier.
  3. Dom mikroorganismer allas för arkéer.
  4. Det är cyanobakterierna och innan kallas dom för dom blågröna algerna.
  5. I friska människor finns det ca 3kg bakterier, dom flesta är i tarmen.
  6. Bakterier som finns i tjocktarmen kallas för kolibakterier.
  7. Den fransman som kom på att man kunde vaccinera mot sjukdomar kallas för Louis Pasteur.
  8. Medicinen som används mot bakteriesjukdomar heter antibiotika.
     

förstår du?

1.Bakterier kan göra oss sjuka genom att spridas med infekterat vatten och smitta mat, genom nysningar och hostningar. bakterier kan också göra oss friska för dom är nyttiga för oss. Mjölksyrebakterier skyddar vår tarm mot skadliga bakterier.

2. Det som är speciellt med bakteriernas celler är att bakteriecellen ligger fritt cellplasman,hos övriga finns det i cellkärnan och att dom är encelliga.



3.
4.I naturen funkar bakterier som sopgubbar eller nedbrytare. Döda växter och djur bryts ner till mindre och mindre delar när bakterierna använder dom som mat. Tillslut blir det bara jord kvar, i jorden finns ämnen som växterna behöver.
I våran kropp kan bakterierna skydda mot ”inkräktare”. T.ex mjölksyrebakterier som skyddar vår tarm mot skadliga bakterier.
5.

Personliga mål i Studieteknik


Jag behöver bli bättre på att: Försöka anteckna på så många lektioner som jag kan.

Varför är det svårt? Man glömmer ofta bort att anteckna på lektioner och ibland kanske datorn ligger i väskan och då orkar man inte riva upp och det kanske kan störa andra när man tar upp datorn, och papper och pennor glömmer jag att ta med.

Jag kan bli bättre på detta genom att: Ta med mig utrustning för att anteckna.

Jag ska:Ha med mig penna och anteckningsblock till varje lektion. (Använda dem!)

Återkoppling: 20/10

Hemuppgift i matte


Hemuppgift Matte

798 = 700 hundratal +90 tiotal +8 ental = 798
2004= 2000 tusental + 0 hundratal +0 tiotal +4 ental = 2004
52,76= 50 tiotal +2 ental +7 tiondelar +6 hundradelar
12,009=10 tiotal +2 ental +0 tiondelar +0 hundradelar +9 tusendelar


9,2 eller 9,17 svar: 9,2 är större för att 2 tiondelar = 20 hundradelar
 och 20 hundradelar är större en 17 hundradelar

6,08 eller 6,008  svar: 6,08 är större för att 8 hundradelar är större en 8 tusendelar.



Hanna Grahn 7b

fredag 18 september 2015

ordning myllret

minns du?

1.Växa,föröka sig,äta,dricka,andas,och regera på intryck utifrån,det måste kunna omvandla syre och mat till nya ämnen i cellerna.
2.Organismer innebär att leva. varelser som lever kallas organismer.
3.a) en cell har toffeldjuret. b)100 000 000 000 000 celler har en människa.
4. Alla celler innehåller cellplasma,cellmembran och arvsanlag som cellen behöver för att överleva.
5.Runt cellen hos växter,svampar och bakterier finns en cellvägg som ger stadga.Växtcellen har dessutom hålrum som är fyllda med cellsaft och klorofyllkorn som kan tillverka socker.
6.Hos bakterie cellen finns arvsanlag fritt i cellplasman.
7.När Carl von linne delade in växterna i grupper så kollade han på hur växternas förökning och delade in blomväxterna efter antal och utseende på hanorgan (ståndare) och honorgan (pistill).
8.a) flora är en bok om olika växter b) fauna är en liknade bok om djur
9.Tigern heter Panthera tigris på latin, tigeris är släktnamnet på tigern.
10. En Liger är en blandning mellan men en tiger och ett lejon en hybrid alltså.



förstår du?

1.
2. Det är bra att dom har latin namn på växter/djur i hela världen, så att det är lika svårt och lätt att förstå för alla i världen.
3. En art menas med att två djur ska kunna få barn och sen doms barn ska också få barn.
4. En åsna och en häst kan få barn men doms barn blir sterila och därför kan dom inte få barn och då är åsna och häst 2 olika arter.
5.Vetenskapsmännen byter metod för dom hittar bättre och nyare lösningar.
6.För Carl von linne fanns 100 år tidigare och då var det mer religiösare och trodde att gud hade skapat naturen och alla arterna. Charles Darwin insåg däremot att livet på jorden började med enkla organismer och som utvecklas under lång tid.
7.Det är det som visar livets utveckling, för ca 4 miljard år sen så började en urcell växa och för ca 3,5 miljard år sen så började urcellen dela på sig ena blev bakterier och den andra blev arkéer, ca en halv miljard senare så delade sig arkéerna till djur. Sen efter ca  2,5 miljarder år senare så delade djurcellen på sig och blev till växter och ca en miljard senare blev djuret till svampar och det var den senaste utvecklingen.